Terjed a szalmonella - egyre több fertőzés Baranyában
2006.05.19. 20:44
Az elmúlt hónapokban a nyári szezonhoz képest is nagymértékben megugrott a szalmonellafertőzések száma Baranya megyében.
Idén Baranya megyében összesen 220 esetet regisztráltak, ebből 166-ot az utóbbi három hónapban. Jelenleg is ápolnak egy 11 tagú családot, akik mindannyian megbetegedtek. Az orvosok a fertőzés okát még vizsgálják, de feltételezhető, hogy ez esetben a nyers tojás volt fertőzött. A megbetegedések zömét az otthon készített ételek okozzák.
Az elmúlt időszakban rendkívüli mértékben megemelkedett a szalmonellás megbetegedések száma. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) adatai szerint idén Baranyában összesen 220 alkalommal mutatták ki a baktériumot, ebből 166 eset a mostani nyári szezonban történt.
Mint azt Kiskároly Edina megyei tisztiorvos elmondta, legutóbb egy család tizenegy tagját fertőzte meg a szalmonella, őket jelenleg is ápolják. Ebben az esetben az orvosok még vizsgálják a megbetegedés közvetlen okát, azonban feltehetően ételbe került nyers tojás okozta a bajt.
Ternák Gábor, a Baranya Megyei Kórház főorvosa lapunkat úgy tájékoztatta, hogy az elmúlt egy-két hónapban folyamatosan kezeltek az osztályon szalmonellás betegeket. Kiskároly Edina arra hívta fel a figyelmet, hogy a fertőzéses esetek többsége a családi tűzhely melegénél történik meg, "járványt" okozva ezzel a rokonságban.
A betegség jelei: a hirtelen fejfájás, hasmenés, görcs, hányás, hasi fájdalom, ilyen tünetekkel azonnal orvoshoz kell fordulni. A kisgyermekek, idős, legyengült emberek akár életveszélybe is kerülhetnek. A tisztiorvos hozzátette, a nyári hőségnek még koránt sincs vége, ezért ügyeljünk arra, hogy nyers vagy gyengén hőkezelt tojásos ételeket ne fogyasszunk.
Az orvos intelmei szerint a nyers csirkét - főleg ilyen melegben - a legnagyobb óvatossággal kell tárolni és feldolgozni. A húst vásárláskor más élelmiszerektől gondosan elkülönítve kell tartani. A konyhában sem ajánlott ugyanazokat az eszközöket - kést, vágódeszkát - használni az étkezéshez, amelyeket előtte a feldolgozásnál alkalmaztunk. Amennyiben ügyelünk az általános tisztaságra, megakadályozhatjuk a fertőzés terjedését, hűtéssel a baktérium szaporodását, alapos sütéssel, főzéssel elpusztíthatjuk a kórokozókat.
|