A második része
Forrás MH(Dia...) 2006.04.22. 19:26
még mindig az 50 legegészségtelenebb dolog:D
26. ÜDÍTŐITALPOR Mi van benne: aroma, cukor, színezék. Ami miatt ne fogyaszd a cukor felesleges, a többi pedig káros. 27. RÁGÓGUMI Mi van benne: természetes vagy (inkább többször) mesterséges rágógumi-alapanyagok cukor, glükózszirup, ízesítőanyagok, gyanták. Ami miatt ne fogyaszd inkább ne nyelje le. Szervezete ugyanis nem képes lebontani a rágógumit alkotó gumi- és gyantaszerű anyagokat. 28. TARTÓS CROISSANT Mi van benne: agyonfinomított liszt, adalékanyagok, tartósítószerek, mesterséges aromák. Ami miatt ne fogyaszd a sütőben sült croissant legfeljebb egy napig marad friss, ezek a zacskóba csomagolt silány utánzatok viszont hetekig, hónapokig is. Gondolja, mindez a véletlennek köszönhető? Nem, inkább a sok tartósítószernek, amit a lisztbe kevernek. 29. SZALÁMI Mi van benne: a sertés vagy a marha minden része, ipari szalonna, bőrke, állományjavító, ízfokozó, pácsók. Ami miatt ne fogyaszdzsíros, fűszeres, és sok nitrites pácsót tartalmaz, amely káros hatással van a vér hemoglobinjának oxigénszállító képességére. Ezenkívül kerülhet hozzá foszfátvegyület is, amely a csontok lebontásához járul hozzá. 30. ÍZESÍTETT JOGHURT Mi van benne: mesterséges aromák, cukor, állományjavítók. Ami miatt ne fogyaszd a joghurtban eredetileg lévő értékes anyagok sem tudnak érvényesülni ebben a vegyi környezetben. A tejből amúgy a számunkra is hasznos baktériumok segítségével lesz joghurt, de a pasztőrözés során ezeket is teljesen kiirtják. 31. TEJES ITAL Mi van benne: savó, cukor, aromák és ízesítőanyagok, állománymódosítók. Ami miatt ne fogyaszd a tejes italok a tejjel csak köszönőviszonyban vannak. Alapjuk legtöbbször a sajtgyártás melléktermékeként képződő tejsavó, amelyet tejszínnel tesznek fogyaszthatóvá - de nem értékessé. 32. REGGELI ITAL Mi van benne: permeátum Ami miatt ne fogyaszd mi az a permeátum? Az a fehérjéktől, zsírtól és ezáltal minden vitamintól, ásványi anyagtól is megfosztott tejsavó, amely a sajtgyártás vagy más tejtermékek gyártása során melléktermékként keletkezik. Régen ezt egyszerűen kiöntötték.
33. "FRISSS FÖL" Mi van benne: növényi zsír, állománymódosító. Ami miatt ne fogyaszd a frissföl a tejfölkészletek időszakos hiányát volt hivatott pótolni. Olcsó ára miatt azonban keresett termék lett, de igazából értéktelen zsiradék az egész. 34. ROPOGÓS GABONAPEHELY Mi van benne: cukor, aromák. Ami miatt ne fogyaszd a forró gőzzel felpuhított gabonát szintén forró hengerek között préselik át. Eközben vitamintartalma nagyobb részét elveszti, de ez még nem lenne nagy baj. Utána viszont gondosan bevonják cukorral, amelytől ropogós lesz. Ez vajon mitől lenne egészségesebb, mint egy rántotta? 35. KOMMERSZ SZESZES ITAL Mi van benne: aromák. Ami miatt ne fogyaszd amúgy sem akarjuk a szeszes italok fogyasztására ösztökélni, de ezeket aztán végképp ne. Nem mások, mint üstökben összekevert víz, alkohol és aromák elegye - az eredeti rum vagy pálinka messze áll tőlük. 36. ÍZESÍTETT VODKA Mi van benne: etil-alkohol, víz és aromák, esetleg cukor. Ami miatt ne fogyaszd a vodka eredetileg gabonából vagy burgonyából főzött, ízetlen szeszféle. Őszibarackból még nem főztek vodkát, ebből egyenesen következik, hogy őszibarack ízű vodkát csak tetemes mennyiségű mesterséges aromával lehet előállítani. 37. GYENGE MINŐSÉGŰ GYÜMÖLCSLÉ Mi van benne: víz, cukor, gyümölcslésűrítmény. Ami miatt ne fogyaszd a gyümölcs értékes anyagaiból egy milligramm sincs benne, annál több a cukorból. A legtöbbjük alapja ráadásul almalé, amelyet a gyümölcs sűrítményével ízesítenek. 38. GYORSFAGYASZTOTT BÉLSZÍNROLÓ Mi van benne: többféle maradék hús, ipari szalonna, panírpor. Ami miatt ne fogyaszd hát, a bélszínhez ennek aztán semmi köze, néha még csak nem is marhahúsból készül. A mócsingos húsokat az ilyen darált termékekkel igazán jól fel lehet használni. 39. CUKORMENTES CUKORKA Mi van benne: ízesítő- és aromaanyagok, maltit és szorbit nevű szénhidrátok. Ami miatt ne fogyaszd a cukormentes cukorkák a gumicukrokhoz hasonlóan a vegyipar remekei. 40. KÍNAI TÉSZTÁS LEVES Mi van benne: mesterséges aromák, ízfokozók. Ami miatt ne fogyaszd ahhoz, hogy a tészta pár perc alatt főzés nélkül is megpuhuljon, sok adalékanyag kell. Az íz mesterséges anyagoknak köszönhető. 41. INSTANT KÁVÉ Mi van benne: kávékivonat, adalékanyag. Ami miatt ne fogyaszd a gyenge minőségű instant kávék gyakran a kész kávé bepárlásával, kiszárításával készülnek, ennek hatására egészségre káros anyagok keletkeznek. 42. INSTANT, TASAKOS LEVES Mi van benne: maltodextrin, só, aromák. Ami miatt ne fogyaszd a krémességet a kukoricából előállított keményítőfajta, az ízt pedig mesterséges aromák biztosítják. 43. DZSEM Mi van benne: sűrítő-, zselésítő és állománymódosító anyagok, színezék. Ami miatt ne fogyaszd az olcsóbb lekvároknál a gyümölcsöket sokszor mesterséges sűrítő- és zselésítőanyagokkal pótolják. 44. KÁVÉKRÉMPOR Mi van benne: növényi zsiradék, csomósodásgátló. Ami miatt ne fogyaszd a kávéízesítők növényi zsiradékokból készülnek némi adalékanyag hozzáadásával, amelyek az oldódását segítik, és gátolják a por összetapadását. 45. PANÍROZOTT HALRUDACSKA Mi van benne: halreszelék, panírpor. Ami miatt ne fogyaszd: kevésbé jó minőségű halrudak nem színtiszta halhúsból készülnek, hanem a hal feldolgozásánál képződő maradék húsból. Magyarul egy értéktelen halhúst álcáznak egészséges eledelnek. 46. KAKAÓS TORTADARA Mi van benne: hidrogénezett növényi zsír, zsírszegény kakaópor, glükózszirup, színezék. Ami miatt ne fogyaszd a hidrogénezett növényi zsiradék az újabb kutatások szerint elég nagy veszélyeket is magában rejt. A hidrogénezésnél ún. transzzsírsavak keletkeznek, amelyek károsak az érfalakra. 47. PUDINGKRÉMPOR Mi van benne: cukor, módosított keményítő, stabilizátor, emulgeálószer, természetazonos aromák, színezékek. Ami miatt ne fogyaszd az egyetlen természetes összetevő a cukor, amelynek káros hatásairól ódákat zengnek a táplálkozási szakértők. Ráadásul ebből van benne a legtöbb, tehát pénztárcáját már megint a gyártók olcsó cukorbeszerzései előtt nyitja meg. 48. ROSSZ MINŐSÉGŰ PULYKAMELLSONKA Mi van benne: pulykamellfilé, szójafehérje, só, dextróz, bőrkepor, stabilizátorok, ízfokozók, fűszerek, tartósítószer. Ami miatt ne fogyaszd hogy kerül a tiszta színhúsnak hitt pulykamellsonkába szójafehérje, bőrkepor, ízfokozó, tartósítószer? Azért, hogy minél olcsóbban lehessen előállítani. 49. FEKETEERDŐ-SZELET Mi van benne: kakaómassza, keményítő, térfogatnövelőszer, kukoricakeményítő, aroma, színezék, hidrogénezett növényi zsír. Ami miatt ne fogyaszd a sütemények alapvető összetevői (liszt, cukor, tojás, tejszín stb.) mellett sorjáznak a mesterséges anyagok... Hányra emlékszik a nagyi konyhájából? 50. GYORSÉRLELÉSŰ KOLBÁSZ Mi van benne: sertéshús, gyártási szalonna, bőrkepor, növényi antioxidáns, tartósító. Ami miatt ne fogyaszd nem áruljuk el, melyik gyártó terméke - sajnos, a magyar piacon elég neves. Érdekes, hogy mit keres egy kolbászban bőrkepor meg növényi antioxidáns és főleg tartósítószer?
|